Recht Op Bestaan

RECHT OP BESTAAN - Informatiepunt DAKLOZEN OPVANG

Daklozen Opvang

Als iemand om de een of andere reden op straat terecht komt, kan hij of zij aankloppen bij een opvang. Maar er worden wel eisen gesteld als iemand in een opvang wil ‘wonen’ en het is ook niet gratis. Hoe ziet het leven in een opvang eruit en hoe kunnen daklozen of thuislozen zich dat bekostigen?

Uitkering

Iedereen in Nederland, dus ook dak- en thuislozen, heeft recht op een bijstandsuitkering. Veel van de mensen die op straat terecht zijn gekomen, zijn daar echter beland door een drugs- of drankprobleem. Vaak is het dan ook zo dat die uitkering grotendeels opgaat aan drank en/of drugs. De weg terug omhoog is zonder hulp zo goed als onmogelijk. Om weer uit de ‘shit’ te komen, hebben mensen die zich aan de onderkant van de samenleving bevinden, eerst een dak boven hun hoofd nodig en uiteindelijk een baan.

Structuur

Een eerste begin is vaak de opvang. Hier heeft men een schoon bed, aanspraak en heel vaak ook structuur die houvast biedt. Veelal moeten de bewoners van de opvang taken uitvoeren om hun maaltijden en bed te ‘verdienen’. ’s-Ochtends na het opstaan wordt er dan een paar uur gewerkt aan de toegewezen taken, zoals het verzorgen van de was. De was selecteren, in de wasmachines doen, vervolgens in de drogers en tot slot opvouwen en opruimen. Met het voltooien van dit alles heeft de inwoner 3 maaltijden en een bed voor de nacht verdiend en vaak krijgt hij/zij ook nog een paar euro extra.

Daarna gaat de bewoner lunchen en vervolgens gaat hij meestal naar buiten. Dankzij het feit dat er weer structuur in de dag is, er gezond wordt gegeten en goed kan slapen, kan een dakloze weer op kracht komen. Kracht die hij/zij nodig heeft om zelf het leven weer in de goede richting te sturen!